GANÉSA

Avagy az írás és a szex összefüggései. És avagy tényleg mások által érezzük, hogy létezünk?

Kishore Anjo: Ganesha

Ganésához olyankor szokás hinduéknél imádkozni, ha valami nehezen megy. Bár el tudom képzelni, hogy ha minden jól és flottul gördül, akkor meg minek. Vagyunk így egy páran, utilitárius hozzáállásunkkal az isteneinkhez.  Az értelem és a bölcsesség istene, a kezdetek és az akadályok ura és felelőse. Milyen mázli, hogy utóbbiak nem mi vagyunk, átpasszolhatjuk Ganésára, felelősségből már így is nyomasztóan sok van.

 Találd meg a hangod! Cserháti Éva és Oravecz Orsi írás és jóga műhelye. A címlapfotójukon jegyzettömbjébe író Ganésa, aki majd reményeim szerint nekem is oszt belőle lapot. Kábé kéthete jelentkeztem a workshopjukra, mert az írás itt lebeg körülöttem régóta – úgy harminc éve – önmagam oly erőteljes és kíméletlen manifesztumaként, hogy amennyire vonz, legalább annyira rémiszt. Jártatok már úgy, hogy valami fáj és csak azzal, hogy kaptatok időpontot az orvoshoz, már részben el is múlik? A várakozás két hete alatt rengeteg minden megérett bennem a témában. Rátaláltam a fogódzóra, az apropóra, a valós és átvitt értelemben vett útonlevésem naplójára. Mire szombaton reggel odaértem a workshopra, az elindulás lényegében megtörtént, publikáltam a blogot. Maradt az akadályokkal való szembenézés.  Jó, én ittésmost írás közben az írás körül pörgök, de hívlak titeket, pörögjetek egyet velem a saját beteljesületlen szívügyeteken. Behelyettesíthető bármivel, amiben el kell merülni ahhoz, hogy megüsse a mércét, ami teljes jelenlétet kíván, ami önkifejezés, az identitásunknak még ha hangtompított is, de hangsúlyos része, ami látható más számára, ami fontos. Mindhez szükség van a saját belső hangra. Öltözködés, stílus, főzés, tanulás, szakma-hivatás, otthon, szex, …

 Az egyik kérdés közben azon gondolkoztam, hogy az önkielégítés per fióknakírás per ti-is-rakjátok-be-a-sajátotokat hogyan aránylik a publikus írás per szeretkezés per saját-megfelelőtökhöz. A párhuzamképzésnek az ad aktualitást, hogy ahol most járok, egyik sem olyan sima és evidens, egy tőről fakadóan. 

Megvan persze a létjogosultsága az aránypár mindkét oldalának. A felhasznált testrészeken vagy összetevőkön kívül közük egymáshoz, azért lássuk be, nemsok van. A szigorú választóvonal a kapcsolat maga. Kapcsolatban lenni pedig – nekem – nagyon nehéz. Igaziban, amiben tartósan és egészében jelen vagyok. Ami megüti a mércét: kiteljesít, beteljesít és felszabadít. Amiben nem azzal vagyok elfoglalva, hogy például kellően jelen van-e a másik. Vagy hogy oké vagyok-e így vagy úgy vagy egyáltalán. Vagy hogy ehhez-ahhoz mérten jól teljesítek-e. Megugrom-e a képzeletbeli lécet. Mert amíg ezeket cenzurázom, nem vagyok ott. És a másik, amint ugyanezeket cenzurázza, megérzem, ő sincs teljesen ott. Ej, és persze, ekkor már jobban járok, ha magamra záródom, fiókba rejtőzöm. Kockázat és veszteség nélkül mondok le a nyereségről. 

Egyedül maradunk, kapcsolat nélkül. 

Mit teszek ellene, magunkért? Beszélek. Hozzátok és a férfimhez. Őrzöm a kapcsolatot. Akkor is, ha félek és csetlek-botlok. “Csináld szaros gatyával!” – szokott nagyvonalúan bíztatni az egyik mesterem, szupervízorom. Igaz. Nehéz kimondani, vagy megnyomni az Enter-t. De megéri.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s