Nem kell

Újra itt veletek. Egy este fél tizenegykor elfogyasztott kávé segítségével, egy kimerítő és lélegzetelállítóan varázslatos nap után. Deep Creek-ben jártunk az Amerikában állandósult kalauzommal és unokaöcsémmel, Petivel. Természetes hőforrás egy sivatagi hegyek közti kanyonban, meghagyva a maga vadonságában. Az odavezető út másfél órás kemény fel-le erőltetett menet, időnként életveszélyesnek tűnő, túlélés után persze már piskóta szakaszokkal, melyek közül az utolsó (visszafelé az első) szinte függőleges. Így kimelegedve a 8-10 fokos levegőben egy gyors ruhaledobálás után egy anyaméhbe érkezünk. A kis medencék hőfoka a külső kontraszttal szemben szinte maradéktalanul egyezik a vélt belsővel. A körülölelő hegyek pedig harsány, rideg és zord biztonságot nyújtanak, kiemelve és felértékelve az engem körbevevő víz lágyságát.

A túránk a hegyek mögül, között.
Meleg hőforrások

Szenteste van. Megérkezésünkkor szent délután, de maradtunk bő sötétedésig. Az eredeti családomban nem divat a karácsonyozás. Nemcsak mert zsidók, de a túlspilázás és a romantika önmagában is távol áll a szüleimtől. Mindig úgy éreztem, amikor reklamáltam a karácsonyt, hogy jó alibinek használják a származásukat. Nem volt helyette hanuka sem. Teljes egészében megúszták a kötöttséget, a cécót, az ajándékozást, az egymás ünneplését. Amint az első komoly kapcsolatomban rákaptam a meghittségre és a tradíció és ünnep áldásos és kiszámítható kereteire, lassan a karácsonyozás beszivárgott az eredeti családomba is. A gyerekek érkezésével pedig visszavonhatatlanná vált. Zolival olyan ünnepeket valósítottunk meg, amikben nem hazudtoltuk meg magunkat. Nagy áttörés volt a kitakarítatlan lakásunkban a bokáig legóban és babajátékokban gázolós fadíszítés, bolognai spagettivel az ünnepi asztalon. Volt sok és nagy szeretet. Könnyedén ráztuk le a megfelelési stresszt és a kötelezettségeket, szívből ajándékoztunk és örömmel láttuk vendégül másnap a családjainkat.

Örülök, hogy Deep Creekben ért ez az este idén. Más szemmel nézem ezen a napon az embereket. Fürkészem őket, vajon miért nincsenek a családjukkal? Keresem a megoldásokat, ahelyett, ami a válással és Panni manifesztumával felbomlott. Figyelem, ki és mi a fontos és ki és mi nem ezekben a napokban. Figyelem, mi az, ami kitellik tőlem belülről és azt hogyan értékelem, miként viszonyulok hozzá. Megörököltem az ünnepek gyökértelenségét. Mind a zsidó, mind a keresztény ünnepek kihívást okoznak. Szeretem viszont a szeretteimet és boldogan gondolok rájuk. De most én is megúszom, lebegve világok között és örülök neki.

Három éve megfogalmaztam a BariKarit. Senki ne szorongjon karácsonykor, akit elér az üzenetem. Helyette jöjjön el hozzám és szóljon a karácsony arról, amiről kényelmes. A szenteste a szeretet mellett a stresszelés ünnepe is, de most ne kelljen. Ahogy egyedül lenni sem, ha úgy alakul és az nem esik jól. Írtsuk ki a “kell”-t a szeretet mellől! Ezt a vonalat folytatattuk Csillával a KözHelyben, másodszor, ugyan idén nélkülem. Ahol idén ért a karácsony, az Peti kommunája. Deep Creekből visszaérve egy felszabadult összejövetelbe csöppentünk, a visszatérők és itt lakók gyűltek össze az egyik szomszédnál, aki ugyan fizikailag a feleségével együtt saját házban lakik, lélekben azonban közéjük tartozik. A harminc és ötven közötti teljesen vegyes hátterű és életvitelű emberek közt az áthidaló közös az értékrendjük, ami előnyben részesíti a kapcsolataikat a “kell”-el és a felhalmozással szemben. Itt Amerikában könnyű ennek a hóbortnak hódolni, van rá tér és lehetőség. Lázasan keresem az otthoni megoldásokat és a nyitottságot és rugalmasságot magamban arra, hogy ne csak álmodozzak róla (azt ugyan sok évtizedes, a semmi oltárán elfecsérelt múlttal), hanem merjem is megvalósítani, élni.

Karácsonyi parti Mike-nál.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s