Otthon kerekesszékben

Issue – így becézik angolul gyűjtőnéven az “ezzel nyomod a gombomat”-tól egészen a személyiségzavarig az összes lelki bajt. Petivel sok perspektivikusan építő beszélgetésen vagyunk túl, aminek általában a végkicsengése a “that’s your issue!” (kb így: ezzel neked van bajod). Ha jól emlékszem, a második közösen töltött napunkon kezdtük el és azóta sok vicces és komoly megállapítást fedeztünk fel magunkról, jóindulatú vidámkodás közepette.

Találtunk példát űrbe(vagy ki? nem is tudom, melyik a pontosabb)töltő elfoglaltságok sorára. Az orális és vizuális stimulációk változatos, tartósan károsító és hosszú listája mögé be lehet sorolni egy halom a társadalom által csalóka módon okénak, vagy erénynek ítélt hóbortot. Igazságtalan módon egy tőről fakadnak az irtandóakkal.

Azután itt vannak a megbúvó issue-inkkal megtámogatott nemes ügyeink, például az, hogy a környezettudatosságomban tulajdonképpen a kényszerességemre támaszkodom. Az újrahasznosításnak és a pénzzel való takarékoskodásnak, ami közös, sőt, családi vonásunk, ki-ki a szorongásából fakadóan lett mestere.

Arra is rájöttünk, hogy a másik ember pesszimizmusa és negativizmusa hatására könnyebb pozitívnak és egykedvűen mindent rendben találó buddhának maradni. Felváltva használtuk ki a helyzeti előnyünket, én egy dugónál, amin Peti mérgelődött, Peti egy sorbanállásnál, amiben az én életkedvem veszett oda. Ugyanis ha a másik elkezd fanyalogni a helyzetre, kiugróvá válik, mennyire gáz és parttalan, amit csinál, így könnyű elhatárolódni tőle és voksolni az ellenkezője mellett.

Ma végigbicikliztük SF néhány dimbjét-dombját és hídját. Nem kis láb- és tüdőmunka volt. Ennek kapcsán arra jöttem rá, hogy az extrém módon megerőltető mozgást azért élem meg olyan boldogítóan felszabadítónak, mert ami viszonylag objektíve kihívás, azért joggal veregetem meg a vállamat (mások vállveregetésében bízni nehéz, hiszen ki tudja, értik-e, amit mondanak, komoly szaktekintélyek-e a szóbanforgó témában). A magamtól begyűjtött vállveregetésem a teljesítményemért megnöveli az önbizalmamat. Stabilitást és egyben felmentést is biztosít – egy kis időre. Jó, most egy darabig lehet nyugton maradni. Nem kell újra és újra bizonyítani. Egyszer-egyszer azért mégis kell.. Úgy látszik, alaposan megtanultam, hogy vállveregetés nélkül a senkihez konvergálok.

Az issue-inkról azt is megállapítottuk, jobban járunk, ha mi magunk is tiszteletben tartjuk őket és betartatjuk másokkal is. Mert ha nem, az úgyis megbosszulja magát. A változásra nem érdemes apellálni. Addigis jogunk van az issue-inkhoz és ahhoz, hogy ezek mentén akadálymentesített életet élhessünk. Ne legyünk rákényszerítve, hogy mások legyünk , de a környezetünk se legyen rákényszerítve a tőlünk való szenvedésre. Az issue-ink nem szégyeneink, hanem velünk járóink, legalább annyira, mintha lenne kerekesszékünk.

Berkeley-ben és San Franciscoban biciklizve először éreztem komolyan, hogy itt tudnék élni. Közeli értékeket és emberi léptéket találtam. De azt is érzem, hogy nem költöznék már ide vagy máshova végleg, mert az efajta otthon-szemléletnek számomra megszűnt az értelmezhetősége. Kicsúszott alóla a talaj. Vagy másféle kell alá. Olyan, ami megfelel a minduntalan magammal hurcolt kerekesszékemnek.

Berkeley egyetem és kis házak. Kicsi és emberi léptékű városka. Kedves, átlátható, fiatalos és kompakt, San Francisco-tól egy hídnyira. A patinája eredeti múlt századi, helyenként lepusztult, de mindenhol szemet gyönyörködtető.
További stílusok a Berkeley-házak gyűjteményből. Biciklivel meg-megállva.
Az óriási hangárnyi használtáru-Praktikerbe járás és egyáltalán a használt cuccok újrahasználása a környezettudatos, vagy ahogy itt mondják, fenntartható életet élő emberek szenvedélye. Van hozzá bőven forrás. A képen látható normális állapotú csetreszek 1-2 dollárba kerülnek, de a nagyobb beruházásokat is meg lehet úszni tized áron. Igazi békebeli Ecseri-fíling. Berkeleyben előszeretettel rakják ki a ház elé is a fölöslegessé vált használható tárgyakat. Másnapra eltűnnek. Nem ciki megállni és guberálni, mindenki jól jár.
Ezeket már San Francisco utcáin fotóztam, szintén bicikliről és M. Douglas nélkül sajnos. Helyette láttam viszont fókát a tengerben, messziről. Legalább annyira örültem neki.
A híres Golden Gate híd maga, a konstrukciója és a tenger látványa is monumentális. Nem fából van, tűzbiztos. Nahálistennek, már csak a king-kongok, godzillák és dínók vagy robbanás fenyegeti, mert a filmekben mindig ez a nemzeti szimbólum esik az ilyenek áldozatául. Utóbbit kockázatos lehet még leírni is – félek, elveszik a gépemet. A terrorelhárítással nem viccelnek. Ha holnapután nem írok a repülőről, akkor ez történt.
A kínai negyed áruházának legizgalmasabb arzenálja. Zöldségek. Ne kérdezzétek, mik pontosan, pedig becsülettel elolvastam a nevüket. Néhány formáját fölismertem az ételekből. A boltban olyasmi méltatlankodás fogott el, mint régen a szocializmusban, amikor először nyugaton járva úgy éreztem, igaz, belefulladhatok a kínálat bőségébe és ismeretlenségébe, de ne döntsék már el helyettem, mi az a három dolog, amiből szeretnék választani!
Palota jellegű San Francisco-i ház ad nekem és Petinek otthont két napra. Korabeli állapotában újítgatott és gondozott száz éves csoda. Hogy kerültünk ide? Ezéleten belüli karmatörlesztés által. Huszonöt évvel ezelőtt ugyanis a nővérem férje idegenül és kitartóan, tulajdonképpen egészen a találásig segített munkát keresni egy frissen bevándorolt orosz nőnek és a családjának. A legnagyobb elveszettségükben karolta őket fel és indította be ezáltal az új gyökereket eresztésük lendkerekeit. Nos, a projekt bejött, az életük azóta magasra nőtt. Amikor pár hónapja összefutottak egy SF-i boltban, a nő felismerte őt, akire többször gondolt hálával, a kifejezésének lehetősége nélkül. Szó szót követett és az én vendéglátásom lett végül az a felület.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s