Megsértődtem

Nem működik a lift. A szobánk az ötödiken van, valódi privilégium a hatalmas körpanorámás kör alakú erkélyével, leereszkedő rálátással a matchbox méretű üdülő emberekre. Ha az időközben lehalt lifttől eltekintünk, az egyik legpresztízsesebb szoba a szállóban, amit a portás a kulcskártyák átadásakor külön kiemelt, hogy kétségünk se legyen felőle. Nehéz azonban a lifllehalástól eltekinteni, ha az ötödiken lakunk. Naponta három-négyszer kényszersportolunk, amit tulajdonképpen kényszerelőnynek is felfoghatnánk, tekintve, hogy van mit lemozognunk bőven. A spontaneitás fogalma azonban spontán átértékelődik. Ha valamelyikünk fent felejt valamit, vagy szükségünk lesz onnan valamire hirtelen és a helyzet felelőse nem egyértelmű, kezdődik az egymásra mutogatás és a kibújás a feles lépcsőzés alól. Aki végül kénytelen fölmenni és az pont én vagyok, megsértődöm. Szakaszosan. Először a gondolattól, hogy na basszus, negyven fok van, kiszívott a tenger, nemármegint. Azután elindulok és a sértődés kiszorul. Csak arra koncentrálok, hogy egy levegővel fölérjek a három és feledikig, mert onnan már majdnem csak egy van hátra és elég, ha a négy és felediktől kapkodom a levegőt. Amint a neheze kipipálva és a hosszú folyosón próbálok visszatérni a kettőt beszív hármat kifújhoz, a sértődés visszatér.

Legutóbb a hitelkártyámért kellett fölzarándokolnom, hogy a gyerekek kirándulását a piramisokhoz és egyéb tengeri és sivatagi látványosságokhoz kifizessem. Az ötödiken kiújult puffogásomban keserű lemondással ismertem fel a szüleimet. Balhéink egyik visszatérő témája volt a rajtam számonkért hála, amiért értem (is) dolgoztak: etettek, ruháztak, taníttattak – csupa „extra”, amik ha nincsenek, több pénzük és szabadidejük maradt volna nyilván. Ezt a tényt, valahányszor belázadtam és/vagy szemtelenül szóltam vissza, nem mulasztották el az orrom alá dörgölni. Számos megoldást és megküzdést az életemben ennek az akkoriban érzékenyen belém égett igazságtalanság érzésének „köszönhetek”. Ide sorolom a máig nehezen kért segítséget, szívességet, mert nehezen szembesülök a kötelező hálával. Nem szeretek tartozni. De azt sem szeretem, ha nekem tartoznak. Akármennyire tiltakoztam anyámék hálakövetelésével szemben, végül akaratlanul magam is átvettem belőle. A másokért hozott áldozatok mögül könnyen kivonul a szívem és az adás öröme helyett a kifosztottságot és a kihasználtságot élem meg, ahogy ma az ötödiken, a magamhoz vett hitelkártyámmal a kezemben.

Megsértődtem. Hirtelen eltűnt az energikusságom, a kettesével szedett lépcsőfokok ruganyos öröme és megfáradt ötvenessé változom, akit a gyereke és a barátja dolgoztat. A tartalmas kirándulások megszervezésének sikerélményét kitakarja a levont következtetés: nem becsül, nem értékel, nem hálás, nem szeret, hisz nem hajlandó felmenni a hitelkártyámért az ötödikre. Eltűnik az a tudás is, hogy a hálát nem a kímélésem formájában fogom igazán érezni és nem is közvetlenül a gyerekemtől fogom kapni, hanem az élményektől boldog arca ragyogását látva fog megszületni az érzés, hogy megéri. A megtiszteltetés formájában érkezik, hogy még mindig szívesen nyaral velem.

A Buddha biztosan nem sértődik meg. Neki nem fontos, hogy szeressék, megbecsüljék, értékeljék, vegyék figyelembe, legyenek neki hálásak, tiszteljék őt. Ezek a fogalmak azt feltételezik, hogy létezik az ellenkezőjük is. Na ez a nagy tévedésünk, nekünk nem Buddháknak, amit nehéz észben tartanunk abban a helyzetben, amikor föl kell mennünk a magunk ötödikjére. Mert nincs. A létezésünk ténye elegendő hozzá, hogy mindennek zavartalanul és előjelek nélkül a részesei legyünk, mert maga a létezés a szeretet, a megbecsülés, az érték, a tisztelet. Persze, a lábunkat használni kell. Arrébb kell vele menni, oda, ahol áramlik. A nyelvünket is. Kérni kell és adni bőkezűen. És rámosolyogni a körülöttünk hemzsegő számunkra fontos, de sértődött embereinkre, akik azt gondolják, nem kapják tőlünk meg.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s