Embergyár

A hely, ahol nyaralunk – jártam már hasonló helyeken, de ez az önként keresett magány, amit a felnőtt gyerekek laza gardedámjaként simán megengedhetek magamnak, Thomas Mann Varázshegyét juttatja eszembe, keleti és nyári kivitelben. Nem mintha bármelyikünknek lenne miből kigyógyulnia, de a szanatórium nyújtotta békéhez és nyugalomhoz nem feltétlenül szükséges baj. Elég a sima kimerültség, az egészséget nem kímélő vagy rendszertelen életmód, a felgyülemlett élethelyzetek, amik némi távolságot követelnek az átértékelésükhöz. Amolyan lelki és testi moratórium: magától megtörténő módon újrarajzolódik, mit szeretnék abbahagyni, mit másképp folytatni. Paradox meditáció – minél nagyobb körülöttem a zaj, annál inkább növekszik belül a bölcsítő csend.

Kilenc éves koromból van ehhez hasonló emlékem. Ma iskolaéretlenségből fakadó lemaradásnak hívják. Akkoriban plecsni híján is teljesen elveszettnek éreztem magam az első három osztályban. Meg is tettem érte a szabályos szomatizálástól a svindliig mindent, hogy minél többször maradhassak otthon. A kettő keverékének bizonyult a szenvedő arccal előadott fejfájás, miután annak hamisságát, gondoltam, úgysem lehet bizonyítani. Elvittek orvoshoz és jó magas vérnyomást mértek. Nem játék, gondolták a szüleim és az orvos és benntartottak három hét kivizsgálásra egy remekül felszerelt összföderációs közkórházban (hihető nevet találtam neki, de nem vennék rá mérget, azonban 1978-ban Szovjetunióban külföldiként hogy protekciós hely volt, az biztos). Naponta kétszer megkérdezték, fáj-e még a fejem és megmérték a vérnyomásomat, ami azóta is nehezen közelíti meg a százhúszat, a maradék időben az ország minden tájáról érkezett más protekciós korombeliekkel bandáztunk szervezetten pihentető de nem unalmas módon. A három hét hozadéka az lett, hogy túlterheltségre hivatkozva egy évre letiltottak a különórákról, pontosabban nem engem, hanem a szüleimet, mert ha engem kérdeztek volna, szanatórium előtt is megmondom, hogy sok lesz az nekem, egyszerre műkorcsolyázni, balettozni, zongorázni és az angol tagozat miatt 45 percnyi tömött trolis utazással megközelíthető napi oroszon kívül hetente egyszer magyar iskolába járni. Egyszóval a szemléletváltás az életem első szanatóriuma után sikeresen megtörtént. Ebben reménykedem most is. Egy töredéke, ha megvalósul, ahogy máskor, de pont egy töredéknyivel több a semminél. Tiszta nyereség.

A szanatóriumi körülményeket embergyár biztosítja. Itt aztán lehet rajta gondolkozni, ki van kiért. A zöld pólós férfiak a kifogyhatatlan italokért felelnek. A narancssárga pólósok a kényelemért. A fehér ingesek ezek főnökei. A kockás pólósok fenntartják a makulátlan tisztaságot. A rózsaszín ingesekre még nem jöttem rá, de belőlük is van doszt. Félreértés ne essék, kellő mennyiségű szégyenérzettel ültem fel a kerozinpazarló klímakatasztrófával fenyegető repülőre és használom a kapitalista globalizáció által teremtett harmadik világ kiszolgáltatottságát nekünk, első világbeli turistáknak, akik naponta ezresével érkezünk ide a sivatag kellős közepére. És közben el sem tudom képzelni, mi másból élhetnének meg ezek a családok, itt a sivatag kellős közepén. Mindenesetre a kölcsönös hála tapintható. Az arcok pár nap alatt megszokottakká válnak, régi ismerősökként üdvözöljük egymást, elegyedünk szóba, engedünk egymásnak egyre szélesebb bepillantást az otthoni életünkbe. A szerepek le vannak osztva és nincs átjárás, de az alázat és a tisztelet mindkét oldalon sértetlen. Úgy tűnik, mindenki jól jár.

Egyre azon tekerek, amin az előző írásaimban is. Hogyan emelhető át az a rendszer, amiben a nyilvánvaló kiszolgáltatottság nem jár visszaéléssel. Gondolok a meztelenségre fázás nélkül, az érvényesülésre fájdalomokozás, sértődés és düh nélkül. Hogyan lehetne ilyen világosan és őszintén tisztává tenni és felvállalni a szerepeinket, megőrizve méltóságunkat, az egymás iránti alázatot, hálát és a tiszteletet, ahogy itt az embergyárban.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s